Má minimálne pripojenie labiálnej uzdičky k ďasnám

Consu Logistics > healthblog > Má minimálne pripojenie labiálnej uzdičky k ďasnám

Má minimálne pripojenie labiálnej uzdičky k ďasnám

Pre väčšinu lekárov je tento nástroj na stanovenie štádia ťažký a majú tendenciu spájať štádiá dva a tri dohromady.

  • Fáza 1. Má minimálne pripojenie labiálnej uzdičky k ďasnám.
  • Fáza 2-3. Nástavec sa posúva po línii ďasien.
  • Štádium 4. Najhoršie štádium, keď sa uzdička rozširuje na horné podnebie.

Liečba kravaty na perách

Chirurgická liečba kravaty na perách sa nazýva labiálna frenotómia. Znenie je podobné lingválnej frenotómii, chirurgickej liečbe podviazania jazyka. Frenotómia jednoducho znamená prerezanie uzdičky. Dá sa to urobiť odstrihnutím nožnicami alebo rozrezaním skalpelom či laserom. K dispozícii sú niektoré rozsiahlejšie chirurgické možnosti, ale väčšina lekárov sa domnieva, že najlepšou voľbou je jednoduchá frenotómia.

Väčšina lekárov odporúča strečing po labiálnej frenotómii, aby sa zabránilo jej opätovnému prichyteniu počas procesu hojenia.

Ďalšie problémy s viazaním pier u dojčiat a batoliat

Rodičia by si mali uvedomiť, že výrazná uzdička môže spôsobiť diastemu, čo znamená medzeru medzi dvoma prednými zubami. Aj keď to nespôsobuje zdravotné poškodenie, nemusí to byť esteticky príjemné. Rodičia by sa mali poradiť s detským zubným lekárom, aby o tom ďalej diskutovali.

Viazanie pier môže tiež zvýšiť riziko periodontálneho ochorenia a zubného kazu v dôsledku jedla, ktoré uviazne medzi uzdičkou a ďasnami. Akonáhle sa objavia predné zuby dieťaťa, rodičia by mali po každom jedle utrieť všetky čiastočky jedla, ktoré zostali medzi ďasnami a uzdičkou. Horná labiálna uzdička sa mení, keď deti rastú. Výrazná uzdička u batoliat sa stáva menej výraznou, keď má dieťa osem rokov.

Lekársky spor o kravaty na pery

Pre nových rodičov, ktorí majú problémy s dojčením, je frustrujúce, keď sa ocitnú uprostred lekárskej kontroverzie. To ich necháva v neistote, koho majú počúvať a akou cestou sa vydať. Je však užitočné, ak sú si vedomí problémov, ktoré sú základom kontroverzie. Tu sú niektoré z dôvodov rozdielnosti názorov na kravaty na pery:

  • Nedostatok dôkazov. Chýbajú dôkazy o tom, že viazanie pier negatívne ovplyvňuje dojčenie. Vzhľadom na to, že zväzky pier sa zriedkavo vyskytujú nezávisle od zväzkov jazyka, o tomto stave sa vykonal minimálny výskum.
  • Jazyk a väzy na pery sú ošetrené v tandeme. Väzby jazyka a pier sa často chirurgicky liečia súčasne, čo sťažuje oddelenie týchto dvoch problémov. To necháva výskumníkov nejasné, pokiaľ ide o výhody liečby väzov na perách.
  • Vedomosti lekára. Väčšina lekárov nepozná vzhľad normálnej labiálnej uzdičky a nie sú si istí, či „nenormálne vyzerajúca“ uzdička môže byť skutočne normálna, alebo či skutočne ovplyvňuje dojčenie.

Zdá sa, že dve nedávne recenzované výskumné štúdie naznačujú výhody liečby väzov na perách. Obidve štúdie, ktoré sa zamerali iba na chirurgicky ošetrené osamelé podviazania pier, zaznamenali zlepšené prisatie, lepší tok mlieka, väčší prírastok hmotnosti a zníženie bolesti matkiných bradaviek. Na potvrdenie ich výsledkov je potrebný ďalší výskum.

Tipy pre rodičov s deťmi so zaviazanými perami

Keď čerstvé mamičky bojujú s dojčením, zdá sa, že trvá večnosť, kým dostanú hodnotenie a nájdu riešenie pre kravatu. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť počas čakania:

  • Prestaňte sa obávať, ak neexistujú žiadne príznaky. Ak si myslíte, že vaše dieťatko má zviazané pery, ale nemá žiadne ťažkosti s kŕmením, nemusíte sa obávať.
  • Hľadajte názory druhých. Ak nedostávate odpovede od svojho lekára, požiadajte o druhý alebo tretí názor. Zvážte návštevu detského zubára.
  • Spolupracujte s laktačnou poradkyňou. Nájdite si laktačnú poradkyňu, ktorá podporí váš výber.
  • Používajte prsný štít. To môže viesť k lepšiemu prichyteniu.
  • Hľadajte komunitu. Zúčastnite sa skupiny na podporu dojčenia.
  • Buďte vytrvalí. Pokračujte v hľadaní odpovedí a pomoci pre svoje dieťa.
  • Urobte krok späť. Nezabudnite si užiť čas s dieťaťom.

Rodičia s deťmi, ktoré majú kravatu na perách, musia počas prvých dní a týždňov po pôrode riešiť ďalšie problémy. Poznanie a pochopenie dôvodov tejto lekárskej kontroverzie a dostupných možností by však malo poskytnúť jasnosť, smer a cestu vpred.

FAQ

Aké sú komplikácie frenotómie pier?

Bábätká môžu po frenotómii pociťovať mierne nepohodlie a ako pri každom chirurgickom zákroku existuje riziko infekcie. Rodičia by mali po zákroku sledovať svoje bábätká, či nemajú sčervenanie a horúčku. Postupujte podľa pokynov lekára pre strečingové procedúry po operácii.

Mať nafúknuté brucho plné plynov môže byť nepríjemné, niekedy dokonca bolestivé. Zatiaľ čo nadúvanie môže niekedy znamenať základnú zdravotnú poruchu, častejšie to jednoducho súvisí s určitými výbermi stravy. Aj keď existujú určité potraviny, ktorým sa treba vyhnúť, ktoré spôsobujú nadúvanie, existuje aj niekoľko potravín, ktoré tomu môžu zabrániť, o ktorých budeme diskutovať v tomto článku.

Kľúčové poznatky:

  • Niektoré potraviny, ako napríklad tie, ktoré majú vysoký obsah laktózy alebo umelých sladidiel, môžu prispieť k nadúvaniu.
  • Nadúvanie môže nastať v dôsledku nadmerného zadržiavania vody. Potraviny s vysokým obsahom vody môžu pomôcť vyplaviť prebytočnú vodu a zlepšiť tak nadúvanie.
  • Medzi ovocie, ktoré môže pomôcť znížiť nadúvanie, patrí melón, ananás, melón, medovka a banány.
  • Korenie a bylinky ako zázvor a kurkuma preukázateľne pomáhajú zlepšiť nadúvanie.

Potraviny s vysokým obsahom vody

Zatiaľ čo veľa prípadov nadúvania súvisí s plynom v bruchu, nadúvanie sa môže vyskytnúť aj v dôsledku zadržiavania vody. Hoci sa môže zdať neintuitívne liečiť zadržiavanie vody väčším množstvom tekutín, ukázalo sa, že primeraná hydratácia môže skutočne pomôcť vyplaviť prebytočnú vodu v moči, čím sa zmierni nepríjemné nafúknutie vody a tých pár kíl navyše.

Zeler

Zeler sa skladá z približne 95 % vody, čo z neho robí skvelú možnosť na zníženie nadúvania spôsobeného zadržiavaním vody. Okrem toho je zeler dobrou formou vlákniny, ktorá pomáha udržiavať pravidelné vyprázdňovanie a tiež pomáha pri nadúvaní. Pre mnohých zeler nie je práve najchutnejšie jedlo, ale dá sa ľahko rozmixovať na smoothie s inými prísadami, ktoré ľahko zamaskujú jeho chuť, no stále poskytujú svoje výhody.

Jogurt

Už dlho sa ukázalo, že jogurt zlepšuje zdravie čriev vďaka vysokému obsahu probiotík alebo „dobrých baktérií“. Vďaka prítomnosti týchto dobrých baktérií zostáva tráviaci systém pravidelný, čo udržuje tekutiny a plyny v pohybe v tele, čím sa znižuje nadúvanie.

Špargľa

Ďalšou potravinou s vysokým obsahom vody je špargľa, takže môže pomôcť vyplaviť prebytočnú vodu, ktorá vás môže nafúknuť. Špargľa tiež obsahuje prebiotiká, ktoré pomáhajú pri raste dobrých baktérií v črevách – pomáhajú poraziť nadúvanie, ku ktorému dochádza v dôsledku nadmerného nahromadenia plynov.

Ovocie, ktoré znižuje nadúvanie

Existuje mnoho druhov ovocia, ktoré môžu pomôcť pri nadúvaní, vrátane nasledujúcich:

Vodný melón

Vodný melón, zložený z 92 % vody, ponúka ďalšiu možnosť na zníženie nadúvania súvisiaceho so zadržiavaním vody. Okrem toho melón funguje ako prírodné diuretikum – to znamená, že pomáha vyplavovať prebytočnú vodu z tela a vylučuje ju ako moč.

Ananás

Ananás obsahuje enzým nazývaný bromelaín, ktorý pomáha pri tráviacom procese. Tento enzým funguje tak, že rozkladá bielkoviny v iných potravinách, ktoré jete, a pomáha telu spracovať a vylúčiť ich. Tým, že pomáha jedlu pohybovať sa vo vašom systéme, udržuje v pohybe aj plyn a vodu – zabraňuje ich hromadeniu a nadúvaniu.

Banány

Banány sú ďalším ovocím, ktoré možno použiť v boji proti nadúvaniu. Banány majú vysoký obsah draslíka, ktorý pôsobí proti účinkom sodíka. Sodík má tendenciu priťahovať vodu, čo vedie k zadržiavaniu vody. So zvýšeným príjmom draslíka v potrave sa časť sodíka vyplaví z tela, čím sa vezme prebytočná voda a nadúvanie.

Ovocie, ktoré môže zlepšiť nadúvanie

Zatiaľ čo príliš veľa vlákniny môže mať za následok nafukovanie, vyvážené množstvo získané v strave môže mať opačný efekt a pomôcť zbaviť sa nadmerného nafukovania. Veľa ovocia má vysoký obsah vlákniny, čo z nich robí zlú voľbu na zníženie nadúvania, ale existuje niekoľko druhov ovocia, ktoré má nízky obsah vlákniny a môže zlepšiť nadúvanie. Medzi tieto plody patria:

  • Cantaloupe
  • Medová Rosa
  • Melóny
  • Zelené hrozno bez semien

Korenie a bylinky na zmiernenie nadúvania

Okrem potravín, ktoré dokážu zmierniť nafukovanie, existuje aj niekoľko korenín a byliniek, ktoré majú podobné účinky.

Zázvor

Zázvor sa často používa na upokojenie bolesti žalúdka a nevoľnosti a to isté môže urobiť pri bolestiach brucha a nevoľnosti, ktoré sa vyskytujú ako vedľajší účinok nadúvania. Niektoré štúdie navyše preukázali potenciálnu súvislosť medzi konzumáciou zázvoru a rýchlejším vyprázdňovaním žalúdka a lepším trávením. S prázdnym žalúdkom je menej pravdepodobné, že pocítite nafukovanie.

Kurkuma

Kurkuma, jasne žlté korenie, ktoré sa často používa v polievkach a kari, ponúka mnoho zdravotných výhod – niektoré z nich môžu zlepšiť nadúvanie. Mnoho ľudí s chronickými poruchami trávenia, ako je ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba, prisahá na gastrointestinálne výhody kurkumy. Tieto stavy často zahŕňajú nadúvanie, takže je pravdepodobné, že toto korenie by pomohlo aj pri celkovom nadúvaní, ktoré sa vyskytuje v dôsledku zadržiavania vody alebo plynu.

Mäta pieporná

Mäta pieporná má vysoký obsah mentolu, ktorý pomáha uvoľňovať svaly čriev a pomáha pri trávení. Existuje veľa druhov horúceho čaju, z ktorých väčšina môže pomôcť zlepšiť nadúvanie, najmä mäta pieporná. Keďže čaj je predovšetkým voda, môže zlepšiť hydratáciu – vyplaví prebytočnú vodu, ktorá spôsobuje nadúvanie. Teplo čaju môže pomôcť uvoľniť tráviaci systém, čo umožňuje ľahší prechod potravy a vody cez gastrointestinálny trakt, čím sa znižuje nadúvanie.

Ak pociťujete nepríjemné pocity z nadúvania, jednoduchá zmena stravovania môže byť všetko, čo potrebujete, aby ste sa cítili lepšie. Zvážte zvýšenie príjmu potravín s vysokým obsahom vody alebo skúste každý večer pred spaním vypiť šálku horúceho mätového čaju.

Pred vykonaním akýchkoľvek drastických zmien v stravovaní je najlepšie poradiť sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste si boli istí, že zmeny sú pre vás bezpečné a vhodné.

Pre viac informácií navštívte glucofort official top

Contents

Related Posts